جدیدترین رویکردهای درمانی در اختلال بیش فعالی
اختلال بیش فعالی / کم توجهی (ADHD) یک واقعیت پیچیده و تأثیرگذار است که بر عملکرد روزانه فرد تأثیر میگذارد. با پیشرفتهای علمی و تحقیقات جدید، رویکردهای درمانی نوینی برای مدیریت این اختلال به کار گرفته میشوند. در این مقاله، به بررسی جدیدترین رویکردهای درمانی ADHD پرداخته خواهد شد.
رویکردهایی درمانی برای اختلال بیش فعالی
تشخیص گام اول به سوی بهبود ADHD
برای درمان کودکان بیش فعال، یک تشخیص صحیح از اهمیت بسیاری برخوردار است. تشخیص صحیح بیماری به عنوان گام اول موثر در جهت ایجاد تغییرات در زندگی و تحصیلات فرد ایفا میکند. از جمله روشهای تشخیصی موثر، تست TOVA و QEEG میباشد.
دانش به عنوان ابزار اصلی
یکی از مهمترین بخشهای درمان بیش فعالی، به دست آوردن دانش و آگاهی درباره این بیماری است. دانش به فرد این اطمینان را میدهد که بیش فعالی یک نوع اختلال است و از نظر شخصیتی و بهرهوری ذهنی تأثیر منفی ندارد. اطلاعات کسب شده از این راه، افراد را از انتقاد به خود و احساس تنبلی و سرباری دور میکند و این نشان میدهد که بیش فعالی نباید مانع موفقیت در زندگی شود.
روان درمانی
برای افراد بیشفعال، اعتماد به نفس مهم است. روان درمانی نقش اساسی در افزایش اعتماد به نفس و بهبود تصویر شخصیتی ایفا میکند. این درمان مسیری برای انجام اقدامات مثبت و بهبود زندگی را ایجاد میکند.
درمان دارویی
استفاده از داروهای محرک، درمان اصلی بیشفعالی است. این داروها باعث افزایش تمرکز و کاهش بیقراری و فعالیتهای بیهوده میشوند. داروهای محرک، نظیر متیل فنیدات و آمفتامینها، با تاثیر طولانی یکبار در روز صبح تجویز میشوند.
داروهای غیرمحرک
داروهای غیرمحرک نیز از جمله گزینههای درمانی هستند. به عنوان مثال، داروی STRATTERA که اخیراً تأیید شده، یک جایگزین موثر به داروهای محرک است.
لورتا نوروفیدبک جدیدترین رویکرد درمانی بیش فعالی
لورتا نوروفیدبک به عنوان آخرین نسل درمان بیش فعالی توسط نوروفیدبک ارائه شده است. این روش دارای ویژگیها و مزایایی است که آن را از نوروفیدبک معمول و سنتی متمایز میسازد.
یکی از ویژگیهای برجسته لورتا نوروفیدبک، امکان اثرگذاری و تعدیل فعالیت نواحی عمقی مغز است. این امکان با استفاده از لورتا نوروفیدبک فراهم شده که در نوروفیدبک معمول امکان این تعدیل وجود ندارد. به عنوان مثال، فعالیت منطقه آمیگدال که در تولید هیجانات و اختلالات مرتبط با آن نقش دارد، توسط لورتا نوروفیدبک قابل تعدیل و بهبود است.
لورتا نوروفیدبک نسبت به روش پیشرفته نوروفیدبک fMRI نیز مزایای زیادی دارد. با سرعت زمان اعمال فیدبک تا 24 برابر سریعتر از fMRI، این روش میتواند بهبود محسوسی در کیفیت درمانی ایجاد کند. همچنین، تعداد جلسات درمانی به شدت کاهش یافته و باعث کاهش هزینهها و صرفهجویی در زمان شده است.
به طور کلی، ترکیبی از تشخیص صحیح، تعلیم موثر و استفاده از روشهای درمانی نوین مانند لورتا نوروفیدبک میتواند به بهبود و بهبود زندگی کودکان بیش فعال کمک کند.
استفاده گسترده از لورتا نوروفیدبک
این روش در درمان اختلالات متنوعی از جمله وسواس (OCD)، اضطراب، عدم توجه و تمرکز (ADHD)، افسردگی و ... مؤثر میباشد.
دلایل اثربخشی درمان با نوروفیدبک در بیماری بیش فعالی:
آکادمی علوم طب اطفال آمریکا توضیح داده است که انجام تست QEEG به عنوان یک وسیله تشخیصی معتبر در بیماری بیش فعالی ارزشمند است. تست TOVI نیز یک روش تشخیصی دیگر برای این بیماری مطرح شده است.
یکی از تئوریها که برای اختلال بیش فعالی مطرح شده است، تئوری بیولوژیکی است. بر اساس این تئوری، نواحی مغز مرتبط با مهار رفتار دچار مشکل میشوند و فعالیت آنها کاهش مییابد، که در نتیجه، فرد قادر به کنترل اعمال بی هدف و بی انگیزه و آنی نخواهد بود. لوب های پیشانی نقش مهمی در کنترل رفتار فرد ایفا میکنند.
تصاویر QEEG نشان میدهد که در افراد مبتلا به بیش فعالی، امواج آهسته تتا در نواحی پیشانی افزایش مییابند و این افراد ممکن است مشکلات در کنترل رفتار داشته باشند.
مطالعات الکتروآنسفالوگرافی نشان میدهد که در افراد مبتلا به بیش فعالی، هشتاد تا نود درصد آنها علائم کاهش انگیختگی در قشر مغز دارند. این افراد معمولاً افزایش امواج آهسته تتا با فرکانس چهار تا هشت هرتز را تجربه میکنند.
لوب های پیشانی نقش مدیریتی در کنترل تمرکز و توجه، کنترل اعمال آنی، هیجانات، قضاوت، طرحریزی، سازماندهی و تنظیم اعمال حرکتی دارند. درمان با نوروفیدبک میتواند این انحراف را به حالت نرمال بازگرداند.
نوروفیدبک درمانی با الکتروآنسفالوگرافی به طور خاص یک نوع سیستم تنظیمکننده اتوماتیک امواج مغز است که فعالیت مغز را در نواحی مسئول توجه و کنترل رفتار به حالت طبیعی باز میگرداند. این تغییرات در مغز بهبودی قابل توجهی را به دنبال دارد و برای همیشه باقی میماند.
قبل از شروع درمان جدید بیش فعالی، توصیه میشود که اقدامات لازم جهت غربالگری بیماری با استفاده از تست TOVI در مدارس انجام شود. این اقدامات میتوانند به والدین کمک کنند تا مشکلات را شناسایی کرده و به موقع درمان مناسب را شروع کنند.
نتیجه گیری
با ترکیب مناسب تشخیص صحیح، تعلیم، درمان دارویی و استفاده از روشهای جدید مانند لورتا نوروفیدبک، میتوان در راستای بهبود و کنترل بیش فعالی پیشرفت کرد. در نهایت، با افزایش هوش، توجه، و اعتماد به نفس، افراد میتوانند زندگی موفقی داشته باشند.