سلامتی برترین نعمت است و هر نفس شایسته­ ی شکر
جهت تماس و مشاوره: +989202120214  |  09356117742

نوروفیدبک

ممکن است اسم نوروفیدبک یا نوروتراپی به گوشتان خورده باشد. نوروفیدبک در اصل نوعی بیوفیدک به حساب می آید که با استفاده از ثبت امواج EGG و دادن بازخورد عصبی فرد، نوعی خود تنظیمی را ایجاد و آن را آموزش می دهد. در آن عملکرد مغز به طور لحظه ای در صفحه نمایشی نشان داده شده و از این سیستم برای بهبود و کنترل دقیقتر و تمرین روی عملکرد مغز استفاده می شود.

کاربردهای نوروفیدبک:

این روش درمان، نوعی درمان مکمل و همچنین نوعی ابزار جدید برای اختلالات روان پزشکی به حساب می آید. پس می توان نتبجه گرفت که از آن برای اندازه گیری و ارزیابی فعالیت های عصبی مربوط به مغز استفاده خواهد شد.

به طور معمول بازخورد نوروفیدبک از طریق صدا یا تصویر در اختیار فرد قرار گرفته و از این جهت فرد منوجه تغییرات مثبت و مناسبی که در امواج  مغزی خود ایجاد کرده است یا خیر، خواهد شد.

نوروفیدبک تراپی چگونه انجام می شود؟

در انجام این روش درمانی ابتدا از حسگرهایی که الکترود نام دارند استفاده میکنند. این الکترودها روی پوست سر بیمار قرار گرفته و فعالیت الکتریکی مغز فرد را به صورت امواج مغزی نمایش داده و ثبت می کنند.

امواج ثبت شده در بیشتر اوقات به صورت یک بازی کامپیوتری و یا فیلم شبیه سازی شده در دسترس بیمار است. برای شروع  درمان ابتدا حالات بیمار را بررسی کرده و به جزئیات آن می پردازند، سپس فرد رو صندلی نشسته و به تشخیص درمانگر، الکترودهای موجود را بر روی سر بیمار قرار می دهند.

در مراحل بعد بیمار با خون سردی به صفحه مانبتور نگاه می کند. در این وضعیت هدایت، کنترل و پخش فیلم و یا بازی کتمپیوتری تنها توسط امواج مغزی شخص صورت گرفته و نباید از دشتان کمکی حاصل شود.

به همین ترتیب فرد بیمار با توجه به پیشرفت یا توقف بازی و همچنین از دست دادن یا گرفتن پاداش و امتیاز یا تغییرات به وجود آمده در صدا یا پخش فیلم، به شرایط مطلوب یا نامطوب امواج مغزی خود پی برده و سعی در اصلاح وضعیت امواج مفزی خود دارد. هدف از تنظیم امواج در درمان نوروفبدبک، تغییر قدرت دامنه موج بوده است نه پهنا و نوع موج آن.

بهترین سن برای نوروفیدبک تراپی:

برای استفاده از این روش درمانی، بهتر از سنین 5 یا 6 سالگی به بالا شروع شود. بهترین سن استفاده  به ویژه در مورد اختلال بیش فعالی یا ADHD سنین دبستان است. دقت مکانی این روش زمانی افزایش می یابد که نوروفیدبک FMRI تلفیق شود.

چه اختلال هایی با نوروتراپی درمان می شود؟

همانطور که در بالاتر گفته شد، نوروفیدبک نوعی روش مکمل برای درمان روان شناختی و دارویی محسوب می شوند. در نتجیه نوروتراپی در درمان اختلال هایی نظیر موارد زیر می تواند مناسب باشد:

  1. ADHD
  2. جلوگیری از عود در سوء مصرف مواد
  3. اختلال های اصظراب مثل استرس پس از سانحه
  4. کمبود توجه
  5. ناتوانی های ایدگیری
  6. افسردگی
  7. مدیریت استرس
  8. میگرن
  9. اختلال در خواب

 

نکات ضروری و مهم درمورد درمان با نوروفیدبک:

نکته که بسیاری حائز اهمیت بوده، این است که که بیماران باید توجه داشته باشند که این روش درمانی در کنار درمان های دیگر موثر بوده و به تنهایی تاثیر زیادی نخواهد داشت. نوروفیدبک همانند دیگر روش درمانی نمی نواند با قاطعیت ضمانت بهبودی را به فرد بدهد اما میزان بهبود را می تواند تا حدود زیادی از قبل پیش بینی کند.

در نورفیدبک برای کسب نتایج بهتر حاصل از درمان و پایداری طولانی مدت، باید تعداد جلسات باید گونه ای باشد که درمان به صورت کامل صورت بگیرد. شرایط گوناگونی نظیر نوع و شدت بیماری، زمان اقدام به درمان، میزان همکاری فرد و خانواده و تمام نکات مربوط به درمان از جانب درمانگر بر روی نتجیه گرفتن در درمان تاثیر گذار خواهند بود.

اگر دوره درمانب نوروفیدبک ناقص شود و تمام نشود، باعث عود نشانه ها و علائم می گردد. این روش درمانی نوعی یادگیری بوده و مغز عملکردش را به بهترین شکل ممکن تنظیم می کند.

مدت استاندارد جلسات بین 30 تا 45 دقیقه بوده و امکان دارد در برخی موارد با توجه به اختلال بیمار این زمان کم و زیاد شود. همچنین باید گفت با توجه به گفته های پزشکان برای تاثیر پذیری بیشتر درمان، بهتر است 3 جلسه در هفته در آن شرکت کرد.

در نوروفیدبک بادگیری امواج مغز به 3 روش انجام می گیرد که عبارتند از یادگیری نیمه هوشیار، یادگیری هوشیار و رشد ویژگی انعطاف پذیری در مسیر های عصبی و مغزی

در یادگیری نیمه هوشیار، مغز غیر ارادی و به صورت خودکار، شناخت یشتری از خود کسب میکند و به مرور زمان با ایجاد تغییرات مناسب به منظور حفظ میزان عملکرد و بهبود آن می پردازد. فرد در این روش متوجه تغییر نخواهد شد و فقط به تماشا و شنیدن صداها گوش می سپارد.

در یادگیری هوشیار ارتباط هوشیار بین تغییرات به وجود آمده و در نشانه های هدف و احساس درونی فرد ایجاد می شود.

در روش آخر هم هرچه مغز بیشتر برای رسیدن به بهترین حالت تمرین کند، در کنترل امواج مغزی مهارت بیشتری پیدا می کند.

عوارض نوروفیدبک و موارد منع استفاده:

تا این لحظه هیچ آثاری مبنی بر منفی بودن و داشتن خطرهای احتمالی برای نوروفیدبک گزارش نشده است و با توجه به تحقیقاتی که انجام شده است، نتایج مثبت بوده است. در بدترین حالت، نوروفیدبک توانایی تغییر در علائم بیماری را نداشته و نمی تواند کمکی به بهبود اختلالات بیمار کند. در آخر باید گفت اگر هنگام انجام شدن نوروفیدبک فرد داروی خاصی مصرف کند، نه تنها عوارض بد و خطرناکی را به دنبال ندارد بلکه باعث تاثیر بیشتر دارو روی فرد خواهد شد.

دیدگاه خود را بنویسید

دیدگاه‌ها

اولین نفری باشید که دیدگاه خود را ثبت می کند.

سوالات متداول

نوروفیدبک می‌تواند در درمان مشکلات مرتبط با توجه و تمرکز، کنترل استرس و اضطراب، بهبود حافظه، تعادل و کنترل حرکات بدنی و روانی، و حتی درمان برخی اختلالات روانی مانند افسردگی و اضطراب مؤثر باشد.

هر کسی که به دنبال بهبود عملکرد مغزی و بهبود عوارض مرتبط با آن است، می‌تواند از درمان نوروفیدبک استفاده کند.
چت با مدیریت سایت توانبخشی و کاردرمانی